Bestrating en halfverharding

Over bestrating en halfverharding

Stenen en klinkers zijn uitermate geschikt voor het verharden van je oprit, het leggen van een terras of het creëren van een wandelpad door je tuin. Binnen de stenen en klinkers is er een onderscheid te maken tussen producten van beton, keramiek en natuursteen. Om te bepalen welk materiaal het beste bij jouw situatie past, is het handig de belangrijkste kenmerken van alle drie de materialen te kennen.

Betonnen stenen en klinkers zijn verkrijgbaar in tal van maten, elk met hun eigen uitstraling. Ook qua kleur en vorm valt er voldoende te kiezen. Specifieke mogelijkheden zoals wel/geen facet, het oppervlak van de steen en een eventuele nabewerking (uitwassen, trommelen) zorgen voor nog meer variatie. Je moet dus wel heel bijzondere wensen hebben, wil je de door jou gezochte stijl niet kunnen realiseren met beton. De stenen zijn maatvast en daardoor eenvoudig te verwerken. Beton is bovendien erg sterk, vorstbestendig en betaalbaar.

Stenen en klinkers van keramiek zijn ook wel bekend als gebakken bestrating. De stenen zijn door het bakproces niet volledig maatvast, wat bij verwerking zorgt voor een authentiek beeld. De meeste mensen kennen gebakken bestrating als een nostalgisch product dat veelal wordt toegepast in oude stadscentra en knusse steegjes. Dat effect is met gebakken bestrating ook eenvoudig te creëren in je tuin. Maar ook in een moderne tuin, in combinatie met een strakke tegel geeft gebakken bestrating een prachtig effect. Keramiek ligt qua prijsniveau wat hoger dan beton, maar is wel uitermate duurzaam. Een gebakken straatsteen is kleurvast en wordt vaak in de loop der jaren alleen maar mooier van kleur.

Naast betonstenen en gebakken bestrating zijn er ook stenen van natuursteen te verkrijgen. Deze producten worden ook wel vaak kinderkopjes genoemd. Natuursteen is een verzamelnaam voor al het gesteente dat uit de natuur gewonnen worden. Basalt, graniet en porfier zijn enkele voorbeelden van natuursteen, elk met hun eigen kenmerken.

Een aantal mogelijkheden op een rij gezet

In ons verkoopcentrum vindt u een uitgebreid assortiment aan stenen en klinkers.

Hieronder hebben we aantal voorbeelden voor u op een rij gezet.